Historiek

Op 19 juni 1954 ontving L.C. De Panne haar charter. L.C. Bruxelles Centre fungeerde daarbij als peterclub. L.C. De Panne werd nr. 6 op de ranglijst van de stichtingsdata. 

Tijdens de Internationale Conventie te New York werd in ons stichtingjaar 1954 eveneens de leuze van LCI  WE SERVE  voorgesteld en goedgekeurd.

Stichtend voorzitter Paul Simpelaere, clubvoorzitter gedurende 3 jaar, werd in 1960 verkozen tot international director en lukte erin tijdens een van zijn wereldreizen een lionsclub te stichten in Nieuw Caledonië. L.C. De Panne werd tijdens die reis peter van de L.C. Noumea. Tijdens een bezoek aan Katanga werd het de beurt van Elisabethville (thans Lubumbashi) om een tweede verafgelegen petekind over te vliegen. In 2006 verliet Paul Simpelaere ons op de gezegende leeftijd van 100 jaar + 1 dag na 52 jaar lidmaatschap van Lions International.

Dichter bij ons werden wij op korte termijn peter van de clubs van Brugge, Deinze, Oostende, Vilvoorde, Ieper en Moeskroen. In 1966 werd de jumelage georganiseerd met L.C. Saint-Omer (F) en anno 1969 met de L.C. Siebengebirge (D-Königswinter).

Tot 1970 stonden de fundraising activiteiten op een nogal laag pitje. Met een life concert van de Golden Gate Quartet waarop meer dan 1900 betalende luisteraars mochten genieten van gospelsongs en spirituals kreeg de sociale kas het duwtje in de rug dat voor de komende jaren de activiteiten zou helpen bepalen. In ditzelfde jaar vinden wij de eerste sporen terug van wat Havenzate zou worden. In juni 1973 werden de gebouwen van een bestaande materniteit te Veurne aangekocht, uitgebreid en grondig gerenoveerd om op 1 mei 1983 de deuren te openen voor een gezinsvervangend tehuis voor meerderjarige tewerkgestelde gehandicapten (zie verder de rubriek 'sociale werken' in huidige website). Door de continu inspanningen die moesten geleverd worden om in het opzet te lukken ontstond een oprechte, hechte band tussen de leden van L.C. De Panne Westkust.

Met 1990 startte de reeks klassieke concerten op Paasmaandag in de OLV ter Duinenkerk te Koksijde. Wijnacties, Interclub quiz, familieweekends, zijn de jaarlijkse evenementen die de leden samenbrengen en de hechte band blijvend onderhouden.

Een deel van de prijs van het Nationaal Werk viel de club in 2012 voor de vijfde maal te beurt.
Het bouwdossier voor de vernieuwbouw van ons sociaal werk Havenzate is klaar en wacht op alle vereiste goedkeuringen.

De club maakt deel uit van zone A-11 samen met de L.C. De Haan Permekeland, Oostende, Oostende BO4 en Torhout.