dirigent

MARTIJN DENDIEVEL

Some description

 

Martijn Dendievel (geboren op 27 december 1995) toonde van kleins af aan een grote interesse voor muziek, en is vandaag op 21-jarige leeftijd uitgegroeid tot een muzikale duizend­poot.

Toen hij drie jaar oud was, kreeg hij zijn eerste viool­lessen van zijn moeder, Kristien Devolder, zelf professioneel violiste. Vier jaar later ruilde hij de viool in voor de cello en startte in de klas van Jan Van Kelst aan het stedelijk conservatorium Brugge. Terzelfdertijd volgde hij blokfluit, klavecimbel, slagwerk en kamermuziek. In 2013 haalde hij met de grootste onderscheiding de einddiploma’s cello, slagwerk en kamermuziek.

Als slagwerker verzamelde hij zijn eerste ervaringen in het orkest: op 11-jarige leeftijd werd hij uitzonderlijk toegelaten tot het JeMOO (Jeugd en Muziek Orkest Oost-Vlaanderen), waar hij direct aan de slag kon met de pauken­partijen van Verdi’s Requiem en Orffs Carmina Burana. Ook in het Brugs orkest Artis Dulcedo verzorgde hij de slagwerkpartijen. Bij Muziektheater Transparant kon hij in in 2007 voor de eerste keer deelnemen aan de jaarlijkse jongerenopera – dit keer als cellist. Ook in 2008 en 2009 concerteerde hij in dit kader in deSingel en o.a. op het Frysk Festival te Drachten (NL).

Daarnaast is hij op het gebied van kamermuziek reeds lang actief: in 2008 werd na een masterclass bij het ensemble Arco Baleno het “Trio Telepatico” opgericht, samen met violist Jeroen De Beer en pianist Pieter-Jan Verhoyen. Met dit ensemble won Martijn verschillende prijzen en concerteerde hij in België, Nederland en Duitsland, nam een in juni 2014 een cd op met werk van Vlaamse en andere onbekende componisten, en speelde de Belgische première van Tcherepnins Triple Concertino tijdens de prijsuitreiking van Belfius Classics 2013 in de Koninklijke Munt­schouw­burg. Op Belfius Classics sleepte hij tevens de eerste prijs voor cello solo in de wacht.

Kamermuziek­­masterclasses bezocht hij bij Václav Remes & Josef Kluson (Prazak Quartet), David Waterman (Endellion Quartet) en Charles Sewart (Chilingirian Quartet), daarnaast hij kreeg ook les van Philippe Graffin, Guy Danel en Larissa Kondratjewa.

Recent had zijn carrière als orkestmusicus volgende hoogtepunten: als aanvoerder van de cellogroep van het Young Philharmonic Orchestra Jerusalem Weimar ondernam hij samen met dirigent Michael Sanderling een concerttournee door Duitsland en Israël, die hem in zalen als het Konzerthaus Berlin en Old Theatre Jerusalem bracht. Op uitnodiging van Dirk Vermeulen speelt hij sinds 2014 regelmatig in het kamerorkest Prima La Musica. Verder speelde reeds hij onder de leiding van Marek Janowski, Lorenzo Viotti, Lucas Vis en Nicolás Pasquet.

Af en toe speelt hij nog pauken en slagwerk in het “Collegium Musicum Weimar”. 

Op 11-jarige leeftijd stond voor Martijn vast dat hij dirigent wou worden. Nadat hij in Lauwe een klein strijkorkest dirigeerde, kreeg hij zijn eerste directielessen van Laszlo Marosi en Guy Woolfenden tijdens een cursus in het Engelse Bridgwater. Een jaar later werd Kristof Van Grysperre zijn mentor en leraar voor piano en directie. In juli 2010 vergezelde hij Kristof naar Los Angeles, waar hij hem assisteerde op een cursus voor jonge zangers. Hij dirigeerde twee voorstellingen met het Intimate Opera Chamber Orchestra en gaf ook concerten in the Trinity Church te Pasadena.

Nog voor zijn vijftiende verjaardag werd hij uitzonderlijk toegelaten in het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar hij aan de bacheloropleiding Muziekschriftuur begon, in de klas van Hans Van Daele. Tijdens zijn eerste jaar studies behaalde hij het diploma middelbaar onderwijs via de examen-commissie. In het derde jaar begon hij parallel de bachelor orkestdirectie bij Patrick Davin. Hij volgde daarnaast ook cello bij Jeroen Reuling, opname­technieken, orkestratie, en sloot zijn contrapunt bij Jan D’haene af met grote onderscheiding. Aan het conser­vatorium dirigeerde o.a. hij het symfonie­orkest van de school in Strauss’ Tod und Verklärung, had de leiding over de musical­productie “Company” en assisteerde Heinz Holliger bij de repetities voor Mendelssohns derde symfonie.

In 2014 vertrok hij in het kader van het ERASMUS-Programma naar het Duitse Weimar. Na een jaar studeren bij Prof. Nicolás Pasquet en Markus L. Frank werd hij opgenomen in de gerenom­meerde “Weimarer Dirigenten­schmiede” en zet daar sinds september 2015 zijn opleiding verder. 

Hij volgde masterclasses bij Bernard Haitink (Luzern 2014, 2015, 2017), Edo de Waart (Antwerpen 2013), Christian Thielemann (Dresden 2017), Clark Rundell (Jena 2015, 2017) en Daniel Klajner (2012). Daarnaast wordt hij gecoacht door Roberto Benzi, bij wie hij in Parijs privéles volgt.

Martijn had de muzikale leiding over de creatie van Baudouin de Jaers nieuwe Kameropera “La Forêt” in April 2014. De vier uitvoeringen werden positief onthaald in de lokale en nationale pers. Deze productie leidde tot zijn debuut in BOZAR op 4 juni 2016, waar hij de première van de Jaers “Cities – Springs of Diversities” dirigeerde – een werk voor 18 koren en het Brits Collectief VOCES8, in het kader van het festival “Singing Brussels”.

Sinds 2016 is hij vaste gastdirigent van het “Akademisches Orchester Halle”. Met dit orkest dirigeerde hij in januari de Duitse première van het Vioolconcerto van Philippe Gaubert. 

In Weimar nam hij het initiatief een festival te organiseren ter ere van Steve Reich, die op 3 oktober 2016 zijn 80ste verjaardag vierde. Hij leidde de Thüringse première van het befaamde “Music for 18 Musicians”, dirigeerde “Vermont”, “New York” en “Electric Counterpoint” met klarinettist Thorsten Johanns (solo-klarinet WDR Orchester Köln) en organiseerde een cross-over project met de Bauhaus Universiteit, wat resulteerde in een multimedia­concert met “Different Trains” en “WTC 9/11”.

Alle concerten van dit festival waren uitverkocht en werden in de pers met een bijzonder positieve resonantie onthaald. Veel bijval kwam er ook vanuit het publiek voor de spontane en vloeiende manier waarop Martijn elk concert modereerde en de luisteraars een gedetailleerde introductie op de “minimal music” gaf.

Martijn dirigeerde reeds deFilharmonie, het Symfonieorkest Vlaanderen, de Staatskapelle Weimar, de Jenaer Philharmonie, de Thüringer Pilharmonie Gotha, de Luzern Festival Strings, het symfonie­orkest Leipzig/Böhlen, het Noord-Tsjechisch Orkest Teplice, het Karlovy Vary Symfonicky Orkestr, het symfonie- en kamerorkest van het Koninklijk Conservatorium Brussel en van de hogeschool Weimar en het Brussels Sinfonietta.

Hij assisteerde Christian Lindberg in Jena en Antwerpen alsook Christoph Mathias-Müller in Göttingen.

In zijn vrije tijd helpt Martijn bij het OpenStreetMap project en beoefent hij karate, waar hij een 5de Kyu behaald heeft.

Hij spreekt vloeiend Duits, Frans, Engels en Nederlands, en heeft een grondige kennis van het Italiaans en Zweeds.