Solist

RONALD BRAUTIGAM (PIANO)

Some description 

Ronald Brautigam heeft in ruim dertig jaar een reputatie opgebouwd als een van Nederlands meest toonaangevende en veelzijdige musici. Naast zijn reguliere concertpraktijk, waarin hij moderne instrumenten bespeelt, ontwikkelde hij zich tot een vooraanstaand fortepianist.

Zijn interpretaties van de Weense klassieken op authentieke instrumenten worden internationaal geroemd. Hij won vele prijzen waaronder de Nederlandse Muziekprijs (1984) en de MIDEM Classical Award for best concerto recording 2010 voor zijn reconstructie van Beethovens pianoconcert WoO4.

Ronald Brautigam studeerde bij de legendarische pianist Rudolf Serkin. Hij speelde met belangrijke orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, London Philharmonic, BBC Philharmonic, Japan Philharmonic, Sydney Symphony Orchestra, Hong Kong Philharmonic, Boedapest Festival Orkest, Orchestre National de France, Gewandhausorchester Leipzig en Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin onder vooraanstaande dirigenten als Bernhard Haitink, Riccardo Chailly, Simon Rattle, Charles Dutoit, Ivan Fischer, Christopher Hogwood, Philippe Herreweghe en Marek Janowski.

Als fortepianist trad hij op met onder meer the Orchestra of the Age of Enlightenment, Tafelmusik, Het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Freiburger Barockorchester, Concerto Copenhagen, l'Orchestre des Champs-Elysées en de Wiener Akademie. Voor 2016 staan onder meer optredens gepland met het BBC Scottish Symphony Orchestra, Gulbenkian Orchestra, Orchestra Filarmonica di Torino, Prague Symphony Orchestra, l'Orchestre de Picardie, New Zealand Symphony Orchestra en het WDR Sinfonieorchester Köln. Ronald Brautigams catalogus op het Zweedse CD-label BIS telt inmiddels meer dan 60 CD's waaronder de veel geprezen opnamen van de complete werken voor (forte)piano van Haydn en Mozart. In 2004 begon Brautigam met het opnemen van het complete oeuvre voor piano van Beethoven. Nadat dertien van de in totaal vijftien CD’s werden uitgebracht, wordt Brautigams Beethovencyclus als een ijkpunt in uitvoeringspraktijk van Beethovens pianomuziek gewaardeerd. ‘Verbijsterend -in technische zin adembenemend, trefzeker in stijl, emotioneel geladen en vitaal muzikaal op elk moment...’, zo karakteriseerde het Engelse vakblad Gramophone Brautigams opnamen van de Waldstein- en de Appassionata-sonate. De Duitse muziekcritici die de opnamen van alle Bagatellen van Beethoven op de prestigieuze 'Bestenliste' plaatsten constateerden dat Brautigams ‘...”historische” Beethoven moderner, subversiever en tegelijkertijd tederder klinkt, dan de Beethoven van de meeste Steinway-pianisten...’

Het Amerikaanse blad Fanfare meldde dat Brautigam bezig is aan een cyclus die ‘...de complete praktijk aangaande de uitvoering van deze muziek op moderne instrumenten ter discussie stelt...’ en tot een ‘...verandering van het stilistische interpretatiemodel...’, zou kunnen leiden.

In 2009 begon een uiterst succesvolle samenwerking met de Kölner Akademie en dirigent Michael Alexander Willens die tot dusver resulteerde in opnamen van Mozarts complete pianoconcerten op fortepiano. Ronald Brautigam ontving vele onderscheidingen voor zijn CD-opnamen waaronder drie Edisons, een Franse Diapason d'Or de l'année en MIDEM Classical Awards for best solo piano recording en best concerto recording. Voor Decca nam hij met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly pianoconcerten op van Martin, Hindemith en Sjostakovitsj. Daarnaast verschenen er meerdere CD’s waarop Brautigam samenspeelt met violiste Isabelle van Keulen, en werkt hij regelmatig samen met cellist Christian Poltéra.

In 2015 ontving hij voor zijn opnamen van de complete Beethoven sonates een Edison en de prestigieuze Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik. Ronald Brautigam is verbonden als Professor aan de Musik-Hochschule in Basel.

Some description